Danas se vrlo često u bankarskim krugovima (najčešći vlasnici leasing društava), a potom i u samim leasing društvima može čuti pitanja “Koja je budućnost leasinga?” ili “Kako razvijati leasing poslovanja u budućnosti?” pa čak do pitanja “Treba li nama uopće leasing u budućnosti?”.

Na sva ova pitanja odgovor je uvijek “Da, leasing ima svoje mjesto u budućnosti”. Leasing kao oblik financiranja definitivno ima smisla u budućnosti i ima veliki potencijal, ali u nešto izmijenjenom obliku nego što je to danas.

Kako bi dali odgovor na navedena pitanja potrebno je dobro razumijeti buduće trendove financiranja, ali još više buduće trendove razvoja različitih tehnologija. Npr. električni automobili koji do prije desetak godina uopće nisu postojali danas postaju prodavaniji od mnogih drugih, a trend rasta prodaje im nezaustavljivo raste u odnosu na klasične automobile. Pravo pitanje je “Je li klasični oblik leasinga bidućnost za elektro aute?”, a odgovor je “Ne”. Leasing elektro auta kao objekta leasinga je leasing kao i bilo kojeg drugog vozila ali je inovacija i budućnost vrlo vjerojatno u leasingu izmjenjivih baterija koji su najvažniji dio elektro auta koji mu omogućuju mobilnost. Za očekivati je kako će se u budućnosti baterije u jednom elektro autu češće izmjenjivati kako bi se postigla veća mobilnost.

Iz ovoga primjera jasno je vidljivo kako za budući razvoj poslovanja u leasingu treba imati znanja koja proizlaze iz poznavanja novih trendova, tehnologija, pa čak i dijelom vizionarstva.

Digitalizacija poslovanja u leasingu je također inovacija koja će pojedina leasing društva diferencirati od drugih.

Što je bitno kod digitalizacije?

Segmentacija tržišta je prvi korak prema digitalizaciji. Nikada baš svi vanjski ali i unutrašnji korisnici neće željeti digitalizaciju. Dok se još na unutarnje korisnike može djelovati i “prisiliti” ih na uvođenje digitalizacije njihovih poslovnih procesa, digitalizacija procesa koje koriste vanjski korisnici mogla bi biti vrlo zahtjevna jer će uvijek biti nekih tradicionalnih korisnika koji će željeti poslove obavljati na stari, tradicionalni način dok će drugi birati baš leasing društva koja su maksimalno implementirala digitalizaciju i automatizaciju poslovanja.

Drugi korak prema digitalizaciji poslovanja je odrediti koji poslovni procesi imaju smisla da budu digitalizirani. Potrebno je naglasiti kako nije potrebno digitalizirati baš svaki poslovni proces u društvu.

Ovdje ponovno dolazimo do pitanja poznavanja tehnologije i leasing poslova. Kod leasinga je bit u korištenju, a ne u posjedovanju što je ponovno problem našeg i susjednih tržišta gdje korisnici baš “vole” imati nešto svoje, kao npr. auto, stan, kompjuter, itd. jer se inače ne osjećaju baš dobro. Kod segmentacije korisnika prema godinama života na GenX, GenY, GenZ vidimo kako se trendovi posjedovanja i/ili korištenja bitno mijenjaju. GenZ upola manje želi posjedovati u odnosu na želju korištenja i želju mijenjanja za novije.

GenY i GenZ pokazuju budućnost leasinga u odnosu na klasične financijske proizvode kao što je to kredit. Zamislite enormno veliko tržište mobitela i kompjutera kao i različitih drugih gadgeta. Danas se ovi uređaji kupuju za gotovinu ili na rate što navedene uređaje stavlja u status njihovog posjedovanja, ali GenY i GenZ žele zamijenjivati ove uređaje s novijim i modernijim puno prije nego starije generacije. Njima nije bit da jedan mobitel imaju 3 godine, oni žele svake godine novi. Leasing je idealan za to! Puno malih korisnika koji redovito plaćaju manje iznose pa teško upadaju u probleme. Puno korisnika znači kako je i rizik podijeljen na veliki broj korisnika pa je sigurnost plasmana veća. Sa puno korisnika neminovno imamo potrebu i dolazimo do digitalizacije poslovanja.

Uz segmentaciju i uz masovnost korisnika dolazimo do potrebe digitalizacije poslovanja. Troškovi digitalizacije imaju smisla samo ukoliko na taj način racionaliziramo poslovanje kako bi ostvarili veći relativni i apsolutni profit.

Leasing društvo koje želi samo financirati velike i skupe objekte na tržištu od 4-5 miliona razmjerno “loših” korisnika ne treba digitalizaciju poslovanja jer onih par korisnika godišnje koji žele novi BMW ili Mercedes za njih to nije potrebno. Potrebno je onom leasing društvu koje želi masovnost korisnika uz istovremenu brzinu poslovanja i kontrolu troškova.

U posljednjih desetak godina digitalne tehnologije promijenile su način na koji organizacije posluju u različitim industrijama, a financijska industrija i leasing nije iznimka. Korisnici traže praktičnost i poboljšanu pomoć za besprijekorni Customer experience (CX).

Društva koje svojim korisnicima nude besprijekorno, višekanalno (omni-channel) iskustvo, omogućuju im da se uključe u organizaciju bilo gdje i bilo kada. Nuđenje obogaćenog Customer experience (CX) putem digitalizacije poslovanja leasing društva postaju istinski usmjerena na korisnika. Digitalizacija ispunjava visoka očekivanja korisnika povećavajući njihovu lojalnost, zadržavanje (retencija) kao i vrijednost i konkurentnost društva u odnosu na ostale digitalno agilne konkurente na tržištu.

Način olakšavanja plaćanja u zadnjih par godina već se značajno transformirao i vjerojatno će se još više promijeniti daljnjim napretkom kroz razne FinTech platforme. Debitne i kreditne kartice postaju zastarjele, a mobilni novčanici polako postaju preferirani medij za plaćanje u nadolazećim vremenima.

Temeljna promjena koju je donijela digitalna tehnologija promijenila je zastarjeli marketinški model. Digitalizacija poslovanja omogučila je korisnicima da se presele izvan klasičnog marketinškog kruga, a istraživanja su pokazala da je to promijenilo način na koji korisnici istražuju i kupuju proizvode. Primjer ovoga su razni konfiguratori i on line platforme za kupnju koji bitno doprinose poboljšanju korisničkog iskustva (UX).

Financijska i leasing društva udružuju se s tehnološkim tvrtkama kako bi poboljšale iskustvo kupnje za korisnika. Razni FinTech mogu ponuditi nova iskustva prodaje kroz ciljanu prodaju (up-sell) i unakrsnu prodaju (cross-sell) te kroz više kanalni (omni-channel) pristup. Štoviše, poboljšana integracija s prodajnim platformama pomaže u hvatanju sveobuhvatnih podataka o korisnicima i time omogućuju daljnje skupljanje i praćenje informacija o korisnicima.

Zahvaljujući moćnoj povezanosti i digitalnim tehnologijama, financijska i leasing društva širom svijeta razvile su nove poslovne modele. Industrija financiranja i leasinga razvija se s rješenjima za digitalno omogućavanje zahvaljujući tehnološkom razvoju, uključujući FinTech – kao što su:

Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence) – koja se koristi u industriji za nuđenje automatiziranog bodovanja i obrade kredita, intuitivnijih korisničkih sučelja i bolje potpomognute interakcije s korisnicima.
Virtualna stvarnost (Virtual Reality) – ponuditi korisnicima koji kupuju npr. automobil jedinstveno iskustvo za vizualizaciju i prilagodbu svojih vozila.
Blockchain (Blockchain) – koji omogućuje brze i precizne transakcije na način koji optimizira ekosustave i značajno smanjuje rizik.

Korištenje Big Data u financijskim i leasing društvima također može rezultirati boljim i sveobuhvatnijim razumijevanjem korisnika, konkurenata, tržišta, proizvoda, usluga i kanala. Nadalje, analitika Big Data omogućuje kvalitetnije donošenje odluka, jer dodaje transparentnost kroz dodatnu analizu i isporuku najvažnijih podataka putem lokalnih mreža koje mogu pružiti bolji i kvalitetniji uvid u organizaciju poslovanja.

Big Data mogu financijskim i leasing društvima omogućiti procjenu potencijalnih novih tržišnih prilika, razvoj novih proizvoda i usluga, te povećati zadovoljstvo korisnika i na taj način pridonjeti zadržavanju (retencija) i stvaranju lojalnosti korisnika.

www.gorankrmpotic.eu