Oblak ili cloud je tehnologija koja danas u nekom obliku tangira sve poslovne organizacije, počevši od mikro tvrtki pa sve do globalnih multinacionalnih organizacija. Danas je važnije nego ikad razumjeti razlike i prednosti različitih usluga u oblaku, bez obzira radi li se o implemntaciji samo jedne aplikacije ili čitave IT infrastrukture.

Danas postoje tri modela usluge u oblaku:

 • Software as a Service (SaaS),
 • Platform as a Service (PaaS),
 • Infrastructure as a Service (IaaS).

Svaki od navedenih modela ima svoje prednosti, kao i varijante, pa je od primarne važnosti potrebno razumjeti razlike između SaaS, PaaS i IaaS kako bi se odabrao jedan od modela kao najbolji za primjenu u svakoj od organizacija.

Uobičajeni primjeri SaaS, PaaS i IaaS

SaaSGoogle Apps, Dropbox, Salesforce, Cisco WebEx, Concur, GoToMeeting

PaaSAWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Heroku, Force.com, Google App Engine, Apache Stratos, OpenShift

IaaSDigitalOcean, Linode, Rackspace, Amazon Web Services (AWS), Cisco Metapod, Microsoft Azure, Google Compute Engine (GCE)

SaaS – Softver kao usluga

SaaS ili Softver kao usluga, također je poznat i kao usluga aplikacije u oblaku (cloud application service), te predstavlja najčešće korištenu opciju za poslovanje u oblaku.

SaaS koristi internet kako bi korisnicima isporučio aplikacije kojima upravlja neki treći isporučitelj/dobavljač. Najveći broj SaaS aplikacija pokreće se izravno putem web preglednika (Chrome, Firefox, itd.). To znači da SaaS aplikacije ne zahtijevaju preuzimanje niti instaliranje na strani klijenta što ih čini iznimno fleksibilnim prilikom upotrebe.

Zbog svog modela isporuke putem web stranica SaaS eliminira potrebu da matično IT osoblje preuzme i instalira aplikacije na svako pojedino računalo. SaaS isporučitelji/dobavljači upravljaju svim potencijalnim tehničkim problemima aplikacija, poput podataka, middleware, servera i storage, što rezultira pojednostavljenim održavanjem i efikasnom podrškom za posao na klijentskoj strani.

Prednosti SaaS-a

SaaS pruža brojne prednosti zaposlenima i tvrtkama na način da im značajni smanjuje potrebne resurse (vrijeme i novac) za vrlo često zamorne i dugotrajne zadatke poput instaliranja, upravljanja i nadogradnje softvera. SaaS pristup oslobađa dovoljno vremena IT osoblju za rješavanje mnogo važnijih pitanja i problema u organizaciji kao što je to strategija, security, itd.

Postoji nekoliko načina pomoću kojih se može odrediti kada se SaaS koristi:

 • kada je upravljanje sa središnje lokacije,
 • kada je hostirano na udaljenom poslužitelju,
 • kada je dostupno putem interneta,
 • kada korisnici nisu odgovorni za ažuriranje hardvera ili softvera.
 • Kada koristiti SaaS

  SaaS može biti najpovoljnija opcija u nekoliko situacija:

  • Startupi ili male tvrtke koje trebaju brzo pokrenuti e-trgovinu i nemaju vremena za bavljenje poteškoćama sa softverom,
  • Kratkoročni projekti za koje je potrebna brza, jednostavna i povoljna aplikativna podrška,
  • Aplikacije kojima je potreban i web i mobilni pristup.
 • Ograničenja upotrebe SaaS-a

  Interoperabilnost (Interoperability) – Integracija s postojećim aplikacijama i uslugama može biti veliki problem ukoliko SaaS aplikacija nije dizajnirana tako da slijedi otvorene standarde za integraciju. U ovom slučaju, organizaciji će možda trebati osmisliti vlastite integracijske sustave ili smanjiti ovisnosti o SaaS uslugama, što možda nije uvijek moguće.

  Ekskluzivitet dobavljača (Vendor lock-in) – Dobavljači mogu jako olakšati pristup usluzi, ali je onda teško migrirati od takvog dobavljača. Na primjer, podaci možda neće biti lako prenosivi – tehnički ni ekonomično – putem drugih SaaS aplikacija od drugih proizvođača bez značajnog troška ili preuređenja od strane vanjskog ili internog IT tima.

  Nedostatak integracijske podrške (Lack of integration support) – Mnoge organizacije zahtijevaju duboke integracije s lokalno instaliranim aplikacijama, podacima i uslugama. SaaS dobavljač može u tom pogledu ponuditi ograničenu podršku, prisiljavajući organizacije da ulažu interne resurse u dizajniranje i upravljanje integracijama. Složenost integracija može dodatno ograničiti kako se SaaS aplikacija ili druge ovisne usluge mogu koristiti.

  Sigurnost podataka (Data security) – Velike količine podataka možda će se morati razmijeniti u sigurnosnim podatkovnim centrima SaaS aplikacija kako bi se obavila potrebna softverska funkcionalnost. Prijenos osjetljivih poslovnih informacija na javni SaaS servis utemeljen na javnom oblaku može rezultirati ugroženom sigurnošću, kao i značajnim troškovima zbog premještanja velike količine podataka.

  Prilagođavanje (Customization) – SaaS aplikacije nude minimalne mogućnosti prilagođavanja (Customizations). Budući kako takvo “Out-of-the-box” rješenje ne odgovara svima, korisnici mogu biti ograničeni na specifične funkcionalnosti, performanse i integracije koje nudi dobavljač. Suprotno tome, lokalno razvijena i instalirana rješenja koja dolaze s nekoliko razvojnih setova softvera nude visoki stupanj mogućnosti prilagodbe.

  Nedostatak kontrole (Lack of Control) – Rješenja SaaS uključuju predaju kontrole trećem davatelju usluga. Ove kontrole nisu ograničene na softver – u smislu verzije, ažuriranja ili izgleda – već i na podatke i upravljanje. Kupci će možda trebati redefinirati svoje modele sigurnosti podataka i upravljanja kako bi se uklapale u značajke i funkcionalnosti SaaS usluge.

  Ograničenja značajki (Feature limitations) – Budući kako se SaaS aplikacije često isporučuju u standardiziranom (Out-of-the-box) obliku, izbor značajki može biti kompromitirajući kompromis u odnosu na sigurnost, troškove, performanse ili druge organizacijske politike. Nadalje, ekskluzivni dobavljač, troškovi ili sigurnosna pitanja mogu značiti da u budućnosti neće biti moguće mijenjati dobavljača ili usluge kako bi se moglo služiti novim i dodatnim funkcionalnostima.

  Performanse i stanke (Performance and downtime) – Budući da dobavljač kontrolira i upravlja uslugom SaaS, vaši kupci sada ovise o dobavljačima kako bi održali sigurnost i rad usluge. Planirano i neplanirano održavanje, cyber-napadi ili problemi s mrežom mogu utjecati na performanse SaaS aplikacije usprkos postojećoj zaštiti adekvatnog ugovora o razini usluge (SLA).

  PaaS – Platforma kao usluga

  Usluge platforme u oblaku, poznate i kao Platforma kao usluga (PaaS), pružaju komponenti oblaka određenom softveru dok se uglavnom koriste za aplikacije. PaaS pruža okvir ili platformu programerima na kojoj mogu nadograditi i koristiti za izradu prilagođenih aplikacija. Svim poslužiteljima, pohranom i umrežavanjem može upravljati dobavljač treće strane dok programeri mogu održavati upravljanje aplikacijama.

  Model isporuke PaaS-a sličan je SaaS-u, osim što softver isporučuje putem interneta, PaaS nudi platformu za stvaranje softvera. Ova se platforma isporučuje putem weba, što programerima daje slobodu da se koncentriraju na izgradnju softvera, bez brige o operacijskim sustavima, ažuriranjima softvera, pohrani ili infrastrukturi.

  PaaS omogućuje tvrtkama da dizajniraju i izrađuju aplikacije ugrađene u PaaS s posebnim programskim komponentama. Te su aplikacije, koje se ponekad nazivaju i midleware, te su modularne i vrlo dostupne jer uzimaju određene karakteristike oblaka.

  Prednosti PaaS-a

  Bez obzira na veličinu neke tvrtke, korištenje PaaS-a nudi brojne prednosti:

  • Jednostavan, isplativ razvoj i implementacija aplikacija,
  • Modularan,
  • Lako dostupan,
  • Programeri mogu prilagoditi aplikacije bez problema s održavanjem softvera,
  • Značajno smanjenje potrebne količine kodiranja,
  • Automatizacija poslovne politike,
  • Laka migracija na hibridni model.

  PaaS ima brojne karakteristike koje ga definiraju kao uslugu oblaka:

  • Razvija se na tehnologiji virtualizacije pa se resursi mogu lako povećati ili smanjivati kako se poslovanje mijenja,
  • Pruža različite usluge za pomoć u razvoju, testiranju i implementaciji aplikacija,
  • Dostupno mnogim korisnicima putem iste razvojne aplikacije,
  • Integrira web usluge i baze podataka.

  Korištenje PaaS-a korisno je, ponekad čak i potrebno, u različitim situacijama. Na primjer, PaaS može usmjeriti radne tijekove kada više programera radi na istom razvojnom projektu. Ukoliko se moraju uključiti i ostali dobavljači, PaaS može pružiti veliku brzinu i fleksibilnost cijelom procesu. PaaS je osobito koristan ukoliko je potrebno kreirati prilagođene aplikacije. Ova usluga oblaka također može znatno smanjiti troškove i može pojednostaviti neke izazove koji nastaju ako se brzo razvija ili implementira aplikacija.

  Ograničenja za upotrebu PaaS

  Sigurnost podataka (Data security) – Organizacije mogu pokrenuti vlastite aplikacije i usluge koristeći PaaS rješenja, ali podaci koji se nalaze u cloud poslužiteljima trećih proizvođača predstavljaju sigurnosne rizike i probleme. Sigurnosne opcije mogu biti ograničene, jer korisnici možda neće biti u mogućnosti implementirati usluge s određenim pravilima hostinga.

  Integracija (Integrations) – Povećava se složenost povezivanja podataka pohranjenih u internom podatkovnom centru ili van oblaka koji može utjecati na to koje aplikacije i usluge mogu biti prihvaćene s PaaS ponudom. Osobito kada nije svaka komponenta naslijeđenog IT sustava izgrađena za oblak, integracija s postojećim uslugama i infrastrukturom može biti izazov.

  Ekskluzivnost dobavljača (Vendor lock-in) – Poslovni i tehnički zahtjevi koji utječu na odluke za određeno PaaS rješenje ubuduće se neće primjenjivati. Ukoliko dobavljač nije predvidio prikladne politike migracije, prelazak na alternativne PaaS opcije možda neće biti moguć bez znatnog utjecaja na posao.

  Prilagodba naslijeđenih sustava (Customization of legacy systems) – PaaS možda nije “plug-and-play” rješenje postojećih starih aplikacija i usluga. Umjesto toga, nekoliko modifikacija i konfiguracijskih promjena možda će biti potrebno kako bi naslijeđeni sustavi radili s uslugom PaaS. Prilagođena prilagodba može rezultirati vrlo složenim IT sustavom koji može u potpunosti ograničiti vrijednost ulaganja u PaaS.

  Problemi s vremenom izvođenja (Runtime issues) – Uz ograničenja povezana s određenim aplikacijama i uslugama, PaaS rješenja možda neće biti optimizirana za jezik i okvire po vašem izboru. Specifične verzije okvira možda nisu dostupne ili optimalno funkcioniraju s uslugom PaaS. Kupci možda neće moći razviti prilagođene ovisnosti s platformom.

  Operativno ograničenje (Operational limitation) – Prilagođene cloud operacije s tijekovima rada za automatizaciju upravljanja možda se ne odnose na PaaS rješenja, jer platforma nastoji ograničiti operativne mogućnosti za krajnje korisnike. Iako je to namijenjeno smanjenju operativnog opterećenja krajnjih korisnika, gubitak operativnog nadzora može utjecati na način na koji se PaaS rješenjima upravlja, predviđa i upravlja njima.

  IaaS – Infrastruktura kao usluga

  Infrastruktura kao usluga (IaaS), izrađena je od visoko modularnih i automatiziranih IT resursa. IaaS je potpuno samoposluživanje za pristup i nadzor računala, umrežavanje, pohranu i druge usluge. IaaS tvrtkama omogućuje kupnju resursa na zahtjev i po potrebi umjesto da kupuju hardver izravno.

  IaaS isporučuje infrastrukturu potrebno za računalstvo u oblaku (Cloud computing), uključujući poslužitelje, mrežu, operativne sustave i pohranu, putem tehnologije virtualizacije. Ovi cloud poslužitelji obično pružaju uslugu organizaciji putem nadzorne ploče (Dashboard) ili API-ja, čime IaaS klijentima pruža potpunu kontrolu nad cjelokupnom infrastrukturom.

  IaaS pruža iste tehnologije i mogućnosti kao tradicionalni podatkovni centar (Data center) bez fizičkog održavanja ili upravljanja njima. Klijenti IaaS-a još uvijek mogu izravno pristupiti svojim poslužiteljima i pohrani, ali sve je to oblik outsourcinga preko „virtualnog podatkovnog centra“ u oblaku.

  Za razliku od SaaS-a ili PaaS-a, IaaS-ovi klijenti odgovorni su za upravljanje aspektima kao što su aplikacije, vrijeme izvođenja, OS-ovi, midleware i podaci. Međutim, davatelji IaaS-a upravljaju poslužiteljima, hard diskovima, umrežavanjem, virtualizacijom i pohranom. Neki pružatelji usluga nude čak i više usluga izvan sloja virtualizacije, kao što su npr. baze podataka ili message queuing.

  Prednosti IaaS

  IaaS nudi brojne prednosti:

  • Najfleksibilniji model računalstva u oblaku,
  • Lako je automatizirati uporabu pohrane, umrežavanja, poslužitelja i obrade snage,
  • Kupnja hardvera može se temeljiti na potrošnji,
  • Klijenti zadržavaju potpunu kontrolu nad svojom infrastrukturom,
  • Resurse možete kupiti po potrebi,
  • Visoka modularnost.

  Karakteristike koje definiraju IaaS:

  • Resursi su dostupni kao usluga,
  • Trošak varira ovisno o potrošnji,
  • Usluge su visoko skalabilne,
  • Više korisnika na jednom komadu hardvera,
  • Organizacija zadržava potpunu kontrolu nad infrastrukturom,
  • Dinamičan i fleksibilan.

  Kao i kod SaaS-a i PaaS-a, postoje neke specifične situacije kada je IaaS najpovoljniji.

  Startap, mikro i male tvrtke mogu radije preferirati IaaS kako bi izbjegli trošiti svoje ograničene resurse u obliku vremena i novca na kupovinu i održavanje hardvera i softvera. Veće tvrtke mogu radije zadržati potpunu kontrolu nad svojim aplikacijama i infrastrukturom, ali žele kupiti samo ono što stvarno koriste ili trebaju.

  Tvrtke koje imaju brzi rast cijenit će modularnost koju im nudi IaaS-a kako bi mogli lako mijenjati određeni hardver i softver kako se razvijaju njihove potrebe. Kad god niste sigurni u zahtjeve nove aplikacije, IaaS nudi obilje fleksibilnosti i skalabilnosti.