Digitalna transformacija (DT) je integracija digitalne tehnologije u sva područja poslovanja neke organizacije. DT se manifestira u temeljnoj promjeni načina rada i isporuke vrijednosti kupcima. To je također kulturna promjena koja zahtijeva od organizacija konstantno vođenje promjena, eksperimentiranje, pa čak i suočavanje s ponekim neuspjehom radi ostvarivanja trajnih promjena. Transformacija u smislu upravljanja procesima znači odmaknuti se od ustaljenih poslovnih procesa na kojima su neke organizacije izgrađene u korist relativno novih praksi koje se još uvijek razvijaju i definiraju.

U procesu DT među ostalim se automatiziraju procesi, smanjuju se suvišni koraci u svakodnevnim poslovima ili se uvode nove tehnologije poput cloud, umjetne inteligencije ili robota. Osnovna je promjena u poslovanju u uklanjanju nepotrebnih i repetitivnih zadatka, koji su zaposlenicima naporni i dosadni. S druge strane, stvaraju se neki novi procesi, dinamičniji i puno zanimljiviji nego prije. U tom smislu, zaposlenici se mogu posvetiti više nego ranije kreativnijim zadacima, pojavljuju se novi poslovi i drugačiji zadaci unutar postojećih poslova.

Digitalna transformacija je imperativ za sve poduzetnike, od SME do velikih multinacionalnih organizacija. Poboljšanje iskustva korisnika/kupaca (Customer experience), zatim operativna agilnost (Operational agility), te integracija digitalnih tehnologija (Digital technology integration) postali su ključni ciljevi svake organizacije, a samim time ti su ciljevi postali i ključni dijelovi DT.

Digitalna transformacija radikalno mijenja poslovanje. Rukovoditelji poduzeća u gotovo svim branšama u industriji koriste ključne poluge digitalne transformacije, uključujući društvene platforme, IoT, mobilnost, cloud, itd., kako bi povećali performanse i doseg svojeg poslovanja. Usvajanje i upotreba novih tehnologija u pravo vrijeme i na pravom mjestu omogućuje organizacijama da povećaju poslovnu okretnost, pruže bolje korisničko iskustvo i identificiraju nove poslovne prilike.

Upravljanje poslovnim procesima (Business Process Modeling – BPM) područje je gdje DT može igrati ključnu ulogu. Međutim, u mnogim organizacijama postoji mnoštvo zabuna u vezi s načinom postizanja DT u upravljanju poslovnim procesima.

BPM je suradnja između procesa, aplikacija i ljudi. DT u svijetu BPM-a odnosi se na transformaciju poslovnih operacija, usluga i modela povezivanjem tehničkog napretka u poslovanju kako bi se iskoristile poslovne prilike.

BPM se koristi u različitim funkcionalnim područjima kao što su upravljanje odnosima s kupcima, planiranje resursa u poduzeću, upravljanje lancima opskrbe, upravljanje sadržajem poduzeća i još mnogo toga. DT u BPM-u također bi se odnosila na omogućavanje transformacije u svim tim područjima.

Ključni pokretač DT u BPM-u je modernizacija tehnologije. S poboljšanim tehnologijama organizacije počinju preispitivati svoje postojeće poslovne modele i istražuju nove i poboljšane načine poslovanja. Međutim, DT nije samo uvođenje najnovijih tehnoloških trendova u organizaciju, već je i u provedbi kulturnih promjena.

Promjena u očekivanjima kupaca u pogledu ponude usluga/proizvoda, jednostavnost upotrebe i razina praktičnosti koju mogu ponuditi također su faktori koji pokreću DT. Unutarnji i vanjski akteri i čimbenici poput zaposlenika, uprave, poslovnih konkurenata, poslovnih partnera, kupaca, propisa, zakona, itd., također igraju ključnu ulogu u oblikovanju odgovarajuće DT strategije u bilo kojoj organizaciji.

Pokretanje novog lanca vrijednosti za proizvodnju nove ponude proizvoda i usluga u skladu s novim poslovnim modelom zahtijeva od organizacija da pregleda sve trenutne procese kako bi izvršili potrebne promjene za provođenje digitalne transformacije.