Odjeli ljudskih resursa u tvrtkama danas se fokusiraju na rast i razvoj zaposlenika jer su upravo oni najbolji predstavnici svojih poslodavaca.

Ljudski resursi kao organizacijska kompetencija moraju prerasti svoju tradicionalnu administrativnu ulogu i integrirati najbolje prakse iz širokog pojasa organizacijskih funkcija, od prodaje i marketinga, do analitike i IT-ja kako bi na pravi način mogla uslužiti svoje interne klijente.

Danas tvrtke moraju moći razumijeti načine razmišljanja, očekivanja i navike mladih koji dolaze na tržište rada, kako bi njihovim zapošljavanjem stekli prednost pred konkurencijom.

Odjeli ljudskih resursa u mnogobrojnim tvrtkama na ovim područjima još uvijek značajno zaostaju u procesu digitalizacije te primjeni najboljih praksi i trendova. Na digitalizaciju treba gledati kao na ulaganje u budućnost, a ne kao na trenutačni izazov.

Digitalizacija funkcije ljudskih resursa dovodi do: smanjivanja troškova rada kroz uštedu u novcu organiziranjem i digitaliziranjem radnih procesa, zatim kroz ubrzavanje odgovora na način da zaposlenici ljudskih resursa rade brže i bolje kroz automatiziranje svojih poslovnih procesa.

Digitalizacija također utječe na poboljšanje vidljivosti kroz stjecanje boljeg analitičkog uvida u zastoje i podatke ljudskih resursa, te konačno kroz postizanje sukladnosti kroz centraliziranje pohrane podataka o zaposlenicima.