Vremena se mijenjaju. Tako je i s radnom snagom. Znamo kako promjene radne snage utječu na poslovanje na mnogim razinama.

Najstariji pripadnici generacije Z, rođeni od 1996-2010., započinju svoju karijeru, dok se pripadnici generacije Y premještaju na upravljačke položaje.

Očekuje se kako će sadašnje korporativne vrijednosti vrlo skoro biti radikalno preoblikovane idealima koji promiču predstavnici Z-gen, koji su usredotočeni na financijsku sigurnost, odbojnost prema dugu, tehnološku intuiciju, digitalnu udobnost, ravnotežu posla i života, te preusmjeravanje na neformalno usavršavanje i interes za postajanje samostalnim poduzetnicima.

Pripadnici Z-gen vjerojatno će ubrzo biti glavni financijski influenseri. Članovi Z-gen na putu su da postanu najveća generacija potrošača i dobri su u brzom prikupljanju pouzdanih podataka kako bi bili informirani o svojim mogućnostima, akcijama i kupnjama. Pokazuju kako su pametni potrošači koji uz pomoć mobilne tehnologije postaju još pametniji.

Osnovna karakteristika Z-gen je kako u cjelini preferiraju iskustvo nad posjedovanjem.

Industrija leasinga i cjelokupna financijske industrija mora zabilježiti ovaj trend i pripremiti preporuke, kako se pripremiti za radikalne promjene u navikama i potrebama potrošača do 2030. godine.

Z-gen ima samo jedno pravilo koje se može sažeti u slijedeće: upotrijebi, ali nemoj zadržati ili koristi, a ne kupuj.

Uslijed snažnog utjecaja recesijskog razdoblja 2008.-2009., pripadnici Z-gen su izrazito svjesni cjenovnih vrijednosti proizvoda i usluga, imaju snažnu averziju prema riziku i pod velikim su utjecajem digitalne transformacije cjelokupnog društva.

Pripadnici Z-gen jako ovise o društvenim medijima i prema nekim recentnim istraživanjima provode do devet sati dnevno na internetu. Nijedna generacija do sada nije nikada bila umrežena tako puno na takav način.

Budući kako su hiper-povezani s nevjerojatno velikim brojem drugih ljudi iz svih sredina na planetu, s ekstremno puno novih i osvježenih informacija pripadnici Z-gen strahovito brzo napreduju i prilagođavaju se novim trendovima u iznimno kratkim razdobljima.

Iako pokazuju poduzetnički mentalitet, vjerojatno im nije stalo previše do raskošnih ureda ili blistavih igračaka. Equipment Leasing and Finance Foundation koristi ovakve informacije za prilagodbu svojih budućih strategija. Fondacija predviđa kako će se interes za izravnu kupnju opreme smanjiti jer će se pripadnici Z-gen usredotočiti na korištenje, a ne na posjedovanje i vlasništvo.

U njihovom izvješću zaključeno je kako će “članovi Generacije Z, koji posjeduju mnoge talente i tehnološke vještine, vjerojatno dovoditi u pitanje gotovo svaki tradicionalni aspekt poslovanja. Poslovi će se razvijati koristeći nove tehnologije. Više poslovnih modela će se promijeniti kako bi se prilagodila povećana želja za korištenjem, a ne vlastitom opremom.”.

Leasing opreme kao potencijal rasta leasing poslovanja u budućnosti

Industrija leasinga opreme spojena s Z-gen radnom snagom na nekim novim radnim mjestima s primjenom novih tehnologija koje se stalno unaprjeđuju, nadograđuju i razvijaju (puno brže nego ikad prije u ljudskoj povijesti) može se očekivati da tvrtke budućnosti imaju iznimno malu želju za kupnjom tehnologije, ali definitivno je trebaju i definitivno je neprestano nadograđuju.

Financiranje opreme je uvijek “mač s dvije oštrice”. Vlasnici tvrtki ne žele trošiti novac na tehnologiju koja bi mogla zastarjeti već sljedeće godine, ali ne žele se osloniti ni na zastarjelu tehnologiju od prošle godine. Budući kako leasing eliminira uvjet kupnje za Z-gen leasing definitivno ima privlačnost.

Istraživanja provedena unazad par godina u raznim industrijskim granama predviđaju kako će se potrebe za financiranjem opreme povećavati, zajedno s složenošću opreme. Na primjer, poslovni kupci htjet će platiti najam softvera kako bi ga upotrebljavali za svoje potrebe, ali ostavljajući si prostor za brzi prelazak na novije, bolje i funkcionalnije programe koji će im donijeti ili neke uštede ili neke funkcionalnosti koje do tada nisu imali.

Vjerojatni scenarij je budućnost definirana ubrzanom transformacijom poslovanja. U visoko digitalnom svijetu tehnologija će dovesti do gotovo svih poboljšanja i napretka u svim industrijama.

Leasing tvrtke zato poslove financiranje opreme moraju prepoznati kao potencijalno lukrativne, te stvarati optimizirane strukture leasing proizvoda kako bi zadovoljile vrijednosti i očekivanja kupaca.

Glavni razlog korištenja leasinga opreme je prednost koja se ostvaruje na način da većina novčanih sredstava tvrtke može ostati slobodna za ulaganje u osnovne aktivnosti poslovanja koje generiraju rast.

U modernim ekonomijama okrenutim zadovoljavanju potrošača sadašnji pokretači mogu brzo postati zastarjeli i moraju se promijeniti s novim trendovima, novim aplikacijama i novim inženjeringom.

Tvrtke također moraju imati na umu upotrebu tehnologije od strane vlastitih kupaca, što je važno za proizvod ili uslugu koja se pruža. Nova sučelja, marketinške platforme i mobilni platni sustavi kritični su za prodaju. Svi ovi scenariji zahtijevaju prilagodljivost.

Industrija financiranja opreme morat će prihvatiti promjene i njihove prateće tehnologije kako bi se prilagodila Z-gen. Razumijevanje ovih promjena vrijednosti pomoći će managementu i vlasnicima tvrtki da rade zajedno kreirajući najbolja rješenja.